Opletten bij aankoop aan laag beschrijf

Opletten bij aankoop aan laag beschrijf

We willen hier zeker geen paniekvoetbal beginnen spelen en het overkomt de meesten onder ons nooit, maar toch willen we u even waarschuwen. Bij de aankoop aan laag beschrijf zit soms een flink verschil.

Zoals u waarschijnlijk weet kan u in een aantal gevallen genieten van een verlaging van de registratierechten. We gaan in dit bericht niet dieper in op alle voorwaarden, maar het meest gekende is dat het kadastraal inkomen van de aangekochte woning niet hoger mag zijn dan 745 euro. Als onder andere hieraan wordt voldaan dan betaalt u ‘maar’ 5% registratierechten op de aankoopprijs in plaats van 10%. Alleen gebeurt het soms dat wanneer u bij de notaris komt u toch 10% moet betalen.

Hoe kan dit gebeuren?

Wel, bij een verkoop moeten alle notarissen een attest opvragen bij het kadaster waaruit blijkt wat het kadastraal inkomen (KI) bedraagt. Sinds een paar maanden moeten de notarissen bij deze opvraging echter ook de prijs meedelen aan het kadaster (vroeger niet). Als er dan een woning met een laag KI wordt verkocht aan een hoge prijs kan het zijn dat het kadaster bijkomende inlichtingen vraagt. Er wordt dan bijvoorbeeld een inlichtingenblad naar de verkopers gestuurd met de vraag welke verbeteringen er aan de woning werden uitgevoerd. Er kan daarna ook een controle ter plaatse volgen om vast te stellen of het KI nog steeds actueel is.

In een aantal gevallen zal er dus een wijziging van het kadastraal inkomen komen. Maar zelfs in de gevallen waar dit niet zo is, zal u als koper bij de notaris eerst 10% registratierechten moeten betalen. Pas als de administratie van het kadaster vaststelt dat het KI niet wordt verhoogd (lees: onder de 745 euro blijft) krijgt u de teveel betaalde 5% terug.

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen