Lening tegen onderpand van goederen


Een lening afsluiten tegen onderpand van goederen

 

Binnen de financiële wereld bestaan er verschillende manieren om een lening af te sluiten. Klassiek is bijvoorbeeld de hypothecaire lening waarbij je maandelijks aflossingen tegen een bepaalde rentevoet doet en op deze manier het ontleende bedrag terugbetaalt. In dit geval wordt aan de hand van je financiële middelen bepaald of de lening wordt goedgekeurd of niet. Een andere manier om een lening aan te gaan, is tegen onderpand van goederen. Het is niet alleen iets dat we kennen van de pandjeshuizen, maar het aangaan van een lening tegen onderpand duikt ook op bij andere vormen van lenen zoals bij de hypothecaire lening. 

Wat is onderpand?

Je geeft iets in onderpand om iets anders in de plaats te krijgen. Dat is het basisprincipe van een onderpand. Als we dit op leningen gaan toepassen dan kan je bijvoorbeeld een woning bij een kredietverstrekker in onderpand geven om zo een lening te kunnen afsluiten voor een tweede woning, een nieuwe woning of nog iets anders. Door geld, goederen, aandelen, obligaties of nog andere zaken in onderpand te geven, bied je de financiële instelling een zekerheid dat ze hun geld zullen terugkrijgen. Bij wanbetalingen kan de kredietverstrekker het onderpand namelijk verkopen om zo de ontleende bedragen te recupereren.

De voordelen van een lening tegen onderpand van goederen

Het aangaan van een lening tegen onderpand van goederen heeft heel wat voordelen die we graag op een rij zetten:

  • Lage rentevoet: Het is zeker interessant om een lening tegen onderpand te overwegen aangezien ze vaak tegen een lage of lagere rentevoet wordt aangeboden. Voor kredietinstellingen is deze vorm van geld lenen immers in trek omdat ze een financiële zekerheid bieden. In geval van wanbetaling zien ze dankzij het onderpand immers steeds hun geld terug. Dit geeft de kredietinstelling een gevoel van vertrouwen en resulteert vaak in een lage rentevoet.

  • Snel geld lenen: Een lening tegen onderpand van goederen is ook een manier om snel geld te lenen. Er worden maar weinig vragen gesteld aangezien het onderpand de hele lading dekt.

  • De zwarte lijst: Deze manier van geld lenen kan interessant zijn voor mensen die op de zwarte lijst staan en hierdoor geen klassieke lening meer kunnen afsluiten. Kredietinstellingen hebben dankzij het onderpand immers geen reden meer om je een lening te weigeren. Zelfs met je naam op de zwarte lijst is de kans nog groot dat je toch een lening tegen onderpand van goederen kunt afsluiten. 

De nadelen van een lening tegen onderpand van goederen

  • Waardevermindering onderpand: Stel, je gaat een lening aan tegen onderpand van aandelen of obligaties. Het kan natuurlijk altijd dat deze aandelen of obligaties een financiële duik nemen. In dat geval zal het onderpand zo moeten aangevuld worden dat de bank toch financiële zekerheid behoudt. Waardevermindering van je goederen in onderpand kan dus leiden tot het moeten inzetten van extra goederen.

  • Lagere verkoopprijs onderpand: Kom je toch in de financiële problemen en kan je de lening niet meer afbetalen, dan zal het onderpand door de kredietverstrekker worden verkocht. Het onderpand wordt hierbij vaak tegen een lagere prijs verkocht dan de echte marktwaarde. Het gaat namelijk om een gedwongen executieverkoop waar kosten en soms een veiling aan te pad komt. Bovendien is er natuurlijk ook de emotionele waarde. Gaf je de trouwring van je moeder in onderpand dan ben je die ook kwijt.

Meer informatie over lenen tegen onderpand van goederen

Voor meer informatie over een lening tegen onderpand van goederen of over een andere vorm van lenen, kan je steeds vrijblijvend de experten van Kredietadvies contacteren.

 

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen